Moció contra l’atur juvenil

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA A L’AJUNTAMENT DE LA LLAGOSTA A PROPOSTA DE LES JOVENTUTS SOCIALISTES DE CATALUNYA SOBRE

LA SITUACIÓ ACTUAL DELS JOVES A CATALUNYA

Les dades sobre la situació laboral de les persones joves a Catalunya posa de manifest la precària situació que pateix la joventut, convertint-los en un dels col·lectius més vulnerables enfront la dramàtica situació que ha generat la crisi econòmica.

La taxa d’atur entre els i les joves de 16 a 24 anys actualment a Catalunya és d’un 52,7%, arribant a un nou màxim històric. L’atur entre la població de 16 a 19 anys arriba fins al 77,3%. A Catalunya hi ha 264.200 joves d’entre 16 i 29 anys a l’atur. L’atur de llarga durada pels joves de 16 a 29 anys és del 18,8%, el que representa només una mica menys de la meitat del total joves aturats (39,9%). L’atur de llarga durada afecta més als joves (18,8%) que als adults (12,7%), deixant de ser un fenòmen exclusiu dels majors de 45 anys.

Però l’anàlisis de la realitat va més enllà de les dades periòdiques de l’Enquesta de la Població Activa (EPA) i és que darrere d’aquestes dades hi ha joves en risc d’exclusió laboral desencadenant en exclusió social, veient minvades les seves possibilitats d’emancipació. Segurament la generació millor preparada de la història és, avui en dia, una generació hipotecada de per vida.

Davant d’aquesta situació d’emergència nacional, el Parlament de Catalunya ha acordat la cel·lebració d’un ple monogràfic sobre la situació de la joventut a Catalunya. Aquesta petició va ser refermada, també, a través d’una resolució aprovada per unanimitat el passat 2 de març a l’Assemblea General Ordinària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la plataforma que aplega a 95 entitats juvenils d’àmbit nacional i consells locals de joventut d’arreu del país.

La situació requereix que les administracions adoptin mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, especialment la situació laboral entre els i les joves, la taxa d’atur i la taxa d’ocupació. Les persones joves que s’amaguen darrere les dades no poden ser oblidades pels governs. Cal concentrar els esforços de tot un país en la lluita contra l’atur juvenil. No invertir en la joventut implica no invertir en el país, esdevenint un problema col·lectiu que necessita solucions reals si no volem que Catalunya deixi de ser un país per a joves.

Per tot això, es proposa al Ple de l’Ajuntament de la Llagosta l’adopció dels següents acords:

• Donar suport a la cel·lebració del Ple monogràfic sobre la situació actual de la joventut al Parlament de Catalunya.

• Impulsar des de l’Ajuntament mesures contra l’atur juvenil que de manera transversal impliquin totes les àrees de l’ajuntament, prioritzant les polítiques de promoció econòmica i creació d’ocupació adreçades especialment als i les joves.

• Reclamar al Govern de la Generalitat de Catalunya a que posi en marxa un pla de xoc contra l’atur juvenil amb polítiques específiques respecte la creació de nova ocupació i les condicions de treball dels joves, amb indicadors i eines que permetin avaluar el seu compliment.

• Instar a les administracions a fomentar un canvi en el model productiu incrementant els recursos destinats a investigació.

• Demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya que convoqui una taula de diàleg amb sindicats, associacions empresarials, sectors socials, forces polítiques i entitats municipalistes per pactar mesures per a la dinamització de l’economia i la reducció de l’atur juvenil.

• Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a garantir la suficiència de recursos econòmics i humans per fer front a totes les necessitats de formació, orientació i intermediació laboral dels aturats/des, donant continuïtat laboral als orientadors del SOC.

• Comunicar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya i als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya.

La Llagosta, 19 de juliol de 2013

Posted on Juliol 19, 2013, in Mocions and tagged , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari